Choď na obsah Choď na menu

História basketbalu

18. 4. 2020

Predtým ako si povieme niečo o samotnej NBA, by sme  si mali objasniť ako a kedy vlastne vznikol samotný basketbal. Reči o tom že basketbal sme v primitívnej forme poznali už u mayov a aztékov radšej rozvíjať ani nebudem, keďže jediné čo mali ich hry a basketball spoločné bol kruh zarazený v stene.

Basketbal v skutočnosti vznikol až v decembri roku 1891, čo musíte sami uznať nie je až taká vzdialená minulosť v porovnaní s inými športmi či loptovými hrami. Okrem roku som spomenul aj mesiac – december, to preto lebo je to pre príbeh basketbalu najpodstatnejší mesiac.

Zakladateľom basketbalu a jeho večným otcom je kanaďan James Naismith. Naismith bol učiteľom telesnej výchovy na univerzite v Springfielde, Massachusetts. Nápad vytvoriť novú hru dostal potom, čo bol nútený vymyslieť športovú aktivitu, ktorá udrží jeho zverencov aktívnych aj v zimných mesiacoch. Totižto najčastejšie hrávaným športom bolo rugby, ktoré jednoducho nebolo možné hrať v zime. Svoj spontánny nápad pretavil do reality vďaka košu na zber broskýň a futbalovej lopte. Ako si isto viete predstaviť tieto pomôcky neboli ideálne. Kôš na broskyne mal dno takže loptu bolo treba zakaždým vybrať, čo však bolo horšie lopta kvôli vonkajšiemu šnurovaniu spojov spôsobovala odrážanie do nepredvídateľných smerov. Lopta sa teda neskôr upravila avšak kôš zostal rovnaký s tým rozdielom že dno bolo odstranené. To už sa podobá na basketball viac, nemyslíte?

1 – 0. Final score!

Prvá oficiálna hra sa sa uskutočnila 20. Januára 1892 v meste Albany, ktoré nemá s Albánskom naozaj nič spoločné, v štáte New York. Zápas prebiehal podľa Naismithových 13 pravidiel na ihrisku o veľkosti polovice dnešného oficiálneho NBA kurtu. V každom tíme bolo 9 hráčov. Už len predstaviť si takúto hru je náročné a očakávať na konci zápasu nejaké horibilné skóre snáď ani nemôžme. A veru tak aj bolo. Za celý zápas padol len jeden kôš a zápas skončil zo skóre 1 – 0.

9 je veľa.

Ako som už spomenul v tíme bolo 9 hráčov čo sa postupne menilo prirodzene, vďaka inému športu a tým bol futbal. Keď bola príliš veľká zima na to hrať futbal tak sa hráči vybrali do telocvične, rozdelili sa na polovicu, keďže futbal hrávalo 10 hráčov (čo sa až neskôr zmenilo na 11) a hrali basketbal podľa Naismithových pravidiel. Hra 5 na 5 sa ustálila a začala plnohodnotne uplatňovať až v rokoch 1897 až 1898.

Naismithball?

Napriek tomu že nová loptová hra sa v telocvičniach hrávala už viac ako rok stále nemala oficiálny názov, teda lepšie povedané, nemala žiaden. Prvý nápad na pomenovanie hry prišiel keď Frank Mahan – jeden z hráčov z prvej oficiálnej hry prišiel za Naismithom a spýtal sa či už vie ako novú hru nazve, keďže začínala naberať na popularite. Naismith bol však natoľko sústredený na rozbeh hry že čas na vymýšľanie názvu naozaj nemal. Mahanov prvý návrh znel Naismithball. Naismithovi to bolo na smiech a okamžite to zamietol. Vtedy to Mahana udrelo. “Čo tak basketbal? “, zvolal na Naismitha Mahan. Po chvíľke zvažovania to Naismith s radosťou prijal. Otcovia basketbalu sú teda dvaja. James Naismith, ten, ktorý hru vymyslel a urobil ju funkčnou a Frank Mahan, ktorý vymyslel názov, ktorý používame dodnes.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.